Success Stories

Framgångar som Stiftelsen för Östersjölaxen har bidragit till.

 
 

1. Laxgalor med miljoner.

 
 

Vid två tillfällen har Stiftelsen för Östersjölaxen hållit insamlingsgalor på anrika Berns i Stockholm. Syftet med dessa Laxgalor har varit att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. 

Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen har varit hedersgäster och bidragit  till att ge aftnarna en högtidlig inramning. Sammanlagt har galorna dragit in många miljoner till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Många åtgärder har gjorts för Östersjölaxen de senaste åren. Det kommersiella fiskets kvoter har minskat, älvar har återställts efter flottningen och vandringsvägar har byggts för att laxen ska kunna nå sina lek- och uppväxtområden. Sakta börjar många bestånd att återhämta sig men det är fortfarande långt kvar innan vi återigen har starka och livskraftiga vildlaxbestånd i våra Östersjöälvar.

FÖRBÄTTTAD SITUATION

Stiftelsen för Östersjölaxen spelar en viktig roll i arbetet med att förbättra laxens situation, inte minst genom uppköp eller arrende av de laxfällor som riktas mot lekvandrande fisk som fångas i vildlaxälvarnas mynningsområden. Ett sätt att finansiera stiftelsen insatser är att arrangera Laxgalan på Berns i Stockholm.

Galorna präglas av ett fullspäckat program till laxens ära. På plats finns Kungaparet, som tillsammans med politiker, representanter från näringslivet, kändisar och sakkunniga kan avnjuta god mat, förstklassig underhållning av artister som Jill Johnsson, Joe Labero och Weeping Willows samt filmer om laxen som producerats av Martin Falklind och Maria Ålander.

OVÄRDERLIGA DONATIONER

 – Vi är ytterst tacksamma för alla generösa donationer som har kommit in under galakvällarna. Dessa pengar är en förutsättning för att Stiftelsen för Östersjölaxen ska kunna jobba vidare med att begränsa fisket på svaga bestånd i anslutning till våra kvarvarande vildlaxälvar men även möjligheten att stötta andra viktiga projekt som främjar den vilda Östersjölaxen, menar Thomas Johansson, stiftelsens verksamhetschef och Claes Bourghardt, stiftelsens ordförande.

 –Vi måste alla, för framtiden, värna om denna fantastiska resurs. Samtliga som närvarat på Laxgalan blir ett enormt nätverk som kan sprida den här kunskapen vidare, till familjen och alla ni känner, säger Kung Carl XVI Gustaf.

 Förutom Stiftelsen för Östersjölaxen har WWF, ABU samt Tranås energi bidragit till de lyckade arrangemangen.

kungen_.jpg

- Vi måste alla, för framtiden, värna om denna fantastiska resurs...

— Kung Carl XVI Gustaf

 
 
 

2. Innovativt krafttag för Vindelälvslaxen.

 
 

Tillsammans med näringslivsprofilen Jan Wejdmark kompenserar stiftelsen för östersjölaxen en yrkesfiskare för att avstå sitt laxfiske inom Umeälvens fredningsområde.

- Tack vare ett gott samarbete har vi slutit en viktig överenskommelse som direkt kommer att gynna den utsatta vindelälvslaxen, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen för Östersjölaxen.

 Trenden i många svenska vildlaxälvarna har under den senaste tioårsperioden varit positiv med fler återvändande laxar och förbättrad återväxt.  Utvecklingen för Vindelälven, nationalälv tillika biflöde till Umeälven, har dock varit en annan.

 - Från att 2013 har varit en av landets verkliga glädjeämnen med en uppvandring på drygt 14 000 laxar har Vindelälven de senaste åren upplevt svaga uppgångar, säger Thomas. På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare. 

Unik överenskommelse

Överenskommelsen som slutits mellan Stiftelsen för Östersjölaxen och en enskild yrkesfiskare innebär att denne under en treårsperiod helt upphör med sitt fiske med de två fällor inom Umeälvens fredningsområde som han har dispens att fiska med. Överenskommelsen möjliggörs med ekonomiskt stöd från näringslivsprofilen Jan Wejdmark, bland annat känd för sitt engagemang i Granö Beckasin och som ordförande i nätverksorganisationen Samhällsbyggarna.

 - Under åren har jag engagerat mig för att utveckla norra Sveriges inland, säger Jan. Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste älvar. Med ett livskraftigt laxbestånd som grund kan vi verkligen utveckla bygden genom att skapa möjligheter för besökare att uppleva den här fantastiska fisken.

Se film och läs hela artikeln >>

20180628_2215.jpg
 
 
 

3. Storslaget filmprojekt för Östersjölaxen.

 
 

Fiskejournalens mångåriga chefredaktör Martin Falklind ska ansvara för en unik filmserie om våra svenska älvar, sjöar och hav. Projektet startar i början av april och finansieras genom Stiftelsen för Östersjölaxen.

Martin Falklinds brinnande engagemang för levande vatten och hållbart fiske har knappast undgått någon. Med kritisk blick och sylvass penna har han bland annat synat överfiske, vattenkraft och laxodlingar. Parallellt med det idoga arbetet har han länge haft en dröm om att göra ett rejält filmprojekt som dokumenterar livet under ytan och hur vi tar hand om våra vatten.

I steg ett produceras filmserien för den svenska publiken, men det finns även planer på en internationell version.

 

– Jag har upplevt mycket spännande runt jordens alla hörn, men det här blir extra spännande. Tillsammans med forskare, fiskexperter och några av Nordens mest hängivna natur- och undervattensfotografer ska vi ta med tittarna till våra egna hemmiljöer för att berätta de fascinerande historierna om vår fiskfauna. Det kommer handla om fiskarnas beteenden och liv, hur de påverkas av våra mänskliga aktiviteter och hur vi kan påverka till det bättre. Så i grunden är det ett väldigt positivt och inspirerande budskap vi ska förmedla, hälsar han.

Filmprojektet som berör Östersjölaxen finansieras genom Stiftelsen för Östersjölaxen och syftet är belysa hot, möjligheter och utmaningar för en bred publik. 

 

 

falklind_.jpg