Överlevnad av lax fångad i yrkesfiske

(Överlevnad på kort och lång sikt hos frisläppt (utkastad) lax (Salmo salar) i fiske med PushUp-fälla.)

Just nu pågår ett projekt för att studera hur lax som fångas i yrkesfisket med så kallade PushUp-fällor klarar en återutsättning efter fångst. Utförare är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och syftet med projektet är att ta fram kunskap som kan användas för biologisk rådgivning till Havs- och vattenmyndigheten.

Read More
Druggeflyfishing
Ahrex Hooks blir företagspartner

Det var ett väldigt enkelt och självklart beslut för oss att bli, Stiftelsen för Östersjölaxens, företagspartner säger Morten Valeur, delägare i Ahrex Hooks. Vi har länge letat efter ett sätt att engagera oss i arbetet med fiske- och vattenvård men inte funnit något som varit tillräckligt långsiktigt eller seriöst. 

Read More
Druggeflyfishing
HaV inför nya regler för laxfiske från den 1 maj

Havs- och vattenmyndigheten, HaV inför nya regler för laxfiske från den 1 maj i år.

-Det är glädjande läsning som går helt i riktning med ambitionen att stärka våra kvarvarande vilda bestånd av östersjölax, säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Read More
Druggeflyfishing
Svenska flugbindare för Östersjölaxen

Under vinter har några av Sveriges vassaste flugbindare krokat arm för att ge Östersjölaxen bättre förutsättningar. Tillsammans auktionerar de ut flera hundra flugor där intäkterna oavkortat går till Stiftelsen för Östersjölaxen och arbetet med att förbättra livssituationen för den vilda laxen.

Read More
Ted Logardt
Etablerar nytt fiskeforum

I vår är Stiftelsen för Östersjölaxen med och etablerar ett helt nytt forum för samverkan och utveckling. Det kallas Fiskeforum och arrangeras i Näringslivets hus i Stockholm, 2-3 april.

Read More
Ted Logardt
Initiativ räddade 1000 vindelälvslaxar

Mot bakgrund av de senaste årens svaga laxvandringar i Vindelälven beslöt Stiftelsen för Östersjölaxen och näringslivsprofilen Jan Wejdmark att under en treårsperiod lösa ut två av de laxfällor som fiskar inom Umeälvens fredningsområde.
- Vi räddade så många som 1000 laxar, säger Thomas Johansson, exekutiv chef på Stiftelsen för Östersjölaxen. Det är viktiga laxar för Vindelälvslaxens fortlevnad.

Read More
Ted Logardt
Anders Wallgren blir Chief Investment Officer

Stiftelsen för Östersjölaxen kontrakterar Anders Wallgren, tidigare Senior Investment Specialist på en av Sveriges största banker, i arbetet för livskraftiga laxbestånd i de vilda östersjölaxälvarna.
- Det här ger oss en helt ny spelplan, säger Thomas Johansson, exekutiv chef på Stiftelsen för Östersjölaxen.

Read More
Ted Logardt
Film - "Laxen - en fantastisk varelse"

Martin Falklind och hans medarbetare på EcoFilm har på uppdrag av Stiftelsen för Östersjölaxen gjort en vacker och intressant film om laxen, där de pekar på några av de viktigaste utmaningarna och lösningarna för att vi ska ha kvar denna fantastiska varelse i våra vatten.

Read More
Ted Logardt
Kåge Byamän gjorde succé på Kunglig laxgala

Nyligen arrangerades en laxgala på Berns för att hjälpa vildlaxen i Östersjön. Ett av kvällens absoluta huvudnummer stod Kåge Byamän för, när Byålderman Per Lindfors skänkte fiskerätten med fasta redskap för de kommande tio åren till Kågeälvens nedre Fiskevårdsområde. Kungaparet och publiken välkomnade gåvan med rungande applåder.

Read More
Ted Logardt
Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Read More
Ted Logardt
Stiftelsen antagen i Swedbanks Humanfond

Nu kan du spara pengar åt dig själv och samtidigt hjälpa Östersjölaxen! Stiftelsen för Östersjölaxen har blivit antagna att ingå i Swedbanks Humanfond. Humanfonden är en traditionell aktiefond som utifrån hållbarhetskriterier med stor bredd placerar i svenska företag.

Read More
Ted Logardt
Kungen om hållbart fiske

I SVT’s årliga krönika ”Året med Kungafamiljen” besökte kungen Cabo san Lucas i Mexiko för att studera den hållbara och lönsamma fisketurismen. Något som vi i Sverige kan inspireras av, inte minst när det gäller laxen.


Read More
Ted Logardt
Stiftelsen satsar i Mörrumsån

Mariebergs kraftverk i Mörrumsån, som ägs av E.ON, kommer att rivas i syfte att förbättra fiskvandringen och den biologisk mångfalden i ån. Stiftelsen för Östersjölaxen är med och delfinansierar denna satsning för att förbättra laxens villkor i den anrika Mörrumsån. 


Read More
Ted Logardt
Stiftelsen satsar på tillsyn i Skellefteå

Tillsyn och information om gällande bestämmelser på kusten i Skellefteå kommun har bedrivits sedan år 2011. Tillsynen har under åren utförts inom samma geografiska områden för att få en bild över omfattningen av nätfisket och efterlevnaden av gällande bestämmelser.


Read More
Ted Logardt